balladnr766.blogg.se

Här kommer det skrivas om en renovering av en ballad från 70-talet.

November

Kategori: Allmänt

Dags för en uppdatering. Sommaren har gått och ingen sjösättning i år, vi bestämde oss tidigt för att balladen skulle få stå på land sommaren -13. Istället följde vi med Beatrice pappa på en segling genom Götakanal sedan uppåt Norska sydkusten och senare över till Danmark. Så det blev en riktig sjösemester med fem veckor spenderade på segelskutan Viking. Otroligt bra väder och mycket trevliga platser har vi besökt, den mest spektakulära platsen var nog svenner som ligger några distans ut i sjön på sörlandet i Norge. En fyrplats som låg otroligt utsatt men när man väl kommit in i viken med dom höga bergen var man väl skyddad.
 
 
Bild från fyrplatsen Svenner, Viking ligger nere i högra hörnet.
 
Fin segling utanför Skagen.
 
 
Det var lite om sommaren, nu åter till projekten. Under hösten har motorinstallationen fortsatt och det mesta är på plats, det är lite elkoppling som återstår. Den nya instrumentpannelen ska kopplas ihop och sedan är det start klart. Det drog med sig lite teakjobb med den nya panelen också, det gamla hålet var för långsmalt och det fick bli en distansplatta.
 
 
På motorsidan har jag fixat nya bränsleslangar, åkte in till en motorfirma i Nyköping som pressade stålombundna slangar och nya kopplingar så nu är även bränslesystemet schyst. Känns bra att få ordning på bränslesystemet som kan vara en kinkig detalj på md6,an. Fixar med mycket smådetaljer just för tillfället och det känns inte som att det går så jätte fort framåt nu, men det gäller att få alla delar klara så man inte står där i vår och har alla dessa "små" saker kvar att göra. Det senaste montaget blev motorrumsbelysning som jag hittade på clas olsson, ledprofiler,en på varje sida om motorn som gör otrolig skillnad och otroligt lätt att se om något läcker eller liknande.
 
Här ser man den ena ledprofilen.
 
 
Ger ett behaglit ljus med den varmvita kulören.
 
Håller också på att fixa lite med belysning i pentryt, det blir ledslingor som monteras över hela bänkskivan med dubbelhäftande tejp. Slingorna är dimmerbara och varmvita. För att inte störa sig på att man ser ljuskällan så tillverkar jag lister som jag sätter framför ledslingorna.
 
Här är fösta slingan på plats, det går att klippa av dessa slingor efter var tredje diod. Där får man löda fast ny kabel och sedan är det bara att koppla in på belysningsplinten.
 
Nu är listerna tillverkade som får sig några omgångar med fernissa.
 
Listerna är monterade och provkörning av belysningen med dimmer.
 
Helhets bild, och här ser man ju även att färskvattenkranen sitter på sin plats!
Som sagt, det händer inte så stora saker just nu men det blir lite gjort för varje vecka. Balladen står för tillfället på jobbet men ska snart få åka tillbaka till båthallen. Imorgon ska jag fortsätta med polering, vaxning och lackförsegling på styrbordsidan. Skönt att få lite av vårrustningen klar redan nu på hösten.
 

 
Det får sätta punkt för kvällens inlägg. Men fortsättning följer!  Mvh  Jocke & Bea