balladnr766.blogg.se

Här kommer det skrivas om en renovering av en ballad från 70-talet.

Kabeldragningen och båtmässa!

Kategori: Allmänt

Har under veckan färdigställt innertaket och fått fart på spotlightsen, tanken vart att koppla spotlightsen till en dimmer men då jag inte hade läste tillräckligt och missat att de inte var dimmerbara så fick det bli en vanlig strömbrytare! 


Montering av nya innertaket!

Vi blev väldigt nöjda med slutresultatet! 

På fredagen åkte vi till Älvsjö och båtmässan, men på vägen upp stannade vi på byggplast och där inhandlades lite prylar till elinsalationen! 
På båtmässan gick vi runt och kikade på lite nya segelbåtar och letade nya smarta lösningar! Vi kom fram till att Scanner var sen finaste båten på mässan men arcona är också en favorit! Blev också lite andra roliga inköp på mässan, hittade ett fint sittbrunnsbord i teak från watski sen slog vi till på ett nytt segelställ från Boding. Nytt storsegel och ny rullgenua i crusinglaminat sydda i triradial, storseglet med ett rev, två fulllattor i toppen och två halvlattor längst ner! Kommer bli otroligt roligt att känna skillnaden från våra gamla trasor :) 

Idag lördag fortsatte jag att koppla elen till motorn, satsar på grova kablar för att slippa spänningsfall och få bra laddning!  Förbrukningsbaterierna sitter i förpiken så dit får det bli 50mm2 kablar! Har också monterat ett skiljerelä som gör att startbatteriet får laddning först och när det är fulladdat så skickas laddningsströmmen vidare till förbrukningsgruppen. Så nu är det bara styrkablar till motorinstrumenten kvar på motorsidan och sen är det klart för provstart! Så under nästa vecka håller vi tummarna för provstart!


Huvudströmbrytare längst ner i lådhutschen 


Grovkablar, huvudsäkring och kopplingsplintar mellan startbatteriet och motorn!

Nu tar vi kväll! Ciao! 

Kommentarer

 • Anders säger:

  Jättekul att se allt ni gjort. Jag har ju sett er båt utifrån, men insidan har ju också blivit väldigt fin. Alla ombyggnader får mig att baxna, men jag vet ju att Jocke är proffs på sädant här. Det skulle vara väldigt intressant att få göra ett studiebesök. Är det OK om jag söker upp dig på varvet, det ser ju ut som om du fortfarande arbetar där? Vi kanske ses vid sjösättningen, det är jag som har Balladen i hall 64.

  Svar: Hejsan! Vi tack för den responsen, alltid roligt att någon tycker om det man gör! Självklart kan du få komma och kolla på båten, dem kommer att finnas på plats på varvet fram till sjösättning, så det är bara att svänga förbi!

  Med vänlig hälsning, Jocke & Bea
  balladnr.blogg.se

  2014-04-15 | 20:54:43
 • Tobbe säger:

  Oerhört inspirerande. Har fortfarande originalkonfigurationen vad gäller elen, dvs Dynastart laddar startbatteriet och växelströmsgeneratorn laddar de två parallellkopplade förbrukningsbatterierna. Alla säger man ska bygga om, men kan väl köra tills det ev pajar? "If it ain't broken, don't try to fix it", typ? Gjorde så att jag har en strömställare vid elcentralen som väljer om solcellerns ska ladda förbruknings- eller startbatterierna. Onödigt då startbatteriet alltid är fulladdat, men om Dynastarten slutar ladda en dag så kan det ju vara en workaround. Finns bättre lösningar, tex eran, men tänkte det funkar så länge det funkar... :)

  Svar: Tack för att du gillar det vi gjort! Om strömmen räcker för dig så finns ingen anledning att bygga om systemet, men en vanlig nyare generator ger ju betydligt bättre med laddning än en likströms generatorn! Vi kör enbart solceller på förbrukningsgruppen, men som du säger så är det bra att kunna nödladda startbatteriet! Annars får man ta fram veven ;) Med vänlig hälsning, Jocke & Bea
  balladnr.blogg.se

  2014-08-16 | 10:42:24
  Bloggadress: http://ballad-blossom.blogspot.se/
 • Sejo säger:

  Hej

  Vilket bunderbart jobb du har gjort!!! Woooow tittar på det varje dag nu och får inspiration :).

  Undrar vad det är för innertak som du har använt och var kan man köpa den?

  Hälsning Sejo

  Svar: Hejsan! Roligt att du gillar det vi gjort! Innertaket är tillverkat av tunn marinolywood som jag har limmat klädselduk på, duken finns att köpa på watski. Sen är det mahognyribb som håller upp skivorna :)
  balladnr.blogg.se

  2015-07-16 | 08:44:51

Kommentera inlägget här: